Povijest Berislavića Grabarskih u Gradskom Muzeju Nova Gradiška

Radio Prkos 18.10.2019 KULTURA
img

Jučer je, 17. listopada u 19 sati, u Gradskom muzeju Nova Gradiška povodom Dana europske baštine otvorena izložba pod nazivom „Graditeljsko i povijesno nasljeđe plemićke obitelji Berislavića Grabarskih u Slavoniji tijekom kasnog srednjeg vijeka i ranog novog vijeka''. 

Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Muzeja Marija Mihaljević te naglasila kako se radi o interdisciplinarnoj izložbi jer sudjeluje više autora. I to Ratko Ivanušec i Petar Seletković iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu, Marija Karbić iz Hrvatskog instituta za povijest - podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, te arheologinja Marina Matkovć Vrban, kao i sama ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljevć.
Berislavići Grabarski jedna su od obitelji poteklih iz plemićkog roda bana Borića, koji je tijekom 12. st. obnašao funkciju bosanskog bana. Neprekinuto rodoslovlje Berislavića Grabarskih možemo pratiti od 1450. g., a početak uspona ove obitelji vezan je uz razdoblje vladavine Matijaša Korvina (1458. – 1490.), kada su postavljeni temelji njihove kasnije moći. U to je vrijeme sjedište ove obitelji bilo Grabarje kod Slavonskog Broda, a jedan od najvažnijih njihovih posjeda bio je Brod. Pored toga, držali su mnoge posjede u Požeškoj, Vukovskoj, Križevačkoj, Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji, kao i u Bosni i Srijemu.
Pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković istaknula je: „Ova izložba organizira se u okviru Dana europske baštine koje Ministarstvo kulture organizira svake godine u rujnu i listopadu. Pokušavamo afirmirati baštinu i približiti ju onima koji možda nisu u struci te javnosti otvoriti spoznanja o kulturnim dobrima.„
Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika grada Nove Gradiške Ivana Trupina, a za sve zainteresirane, izložba će biti otvorena tijekom mjeseca listopada i studenog. TC

Slične vijesti

Najnovije