O pravima Roma otvoreno i kritički

Radio Prkos 20.07.2019 POLITIKA
img

Ovih dana usklopu priprema za jesenski serijal specijaliziranih radijskih emisija o pravima nacionalnih manjina"Poštujmo različitosti" na valu Radio Prkosa Nova Gradiška, posjetili smo više zanimljvih destinacija u Zagrebu i ondje zabilježili više interesantnih intervjua. Jedan od zadataka bio je posjeta Sveza Roma Hrvatske i intervju sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem koji je predstavnik ukupno 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Nakon razgovora o aktualnim pitanjima romskih pravia i obilaska vrlo lijepih i novih prostora Saveza, pa i nedavno formirane središnje Romske knjižnice Saveza, gospodin Kajtazi je darovao novinara Antun Brađaševića prigodnom knjigom i izdanjem časopisa Zajednice romskih udruga.

Uskoro će, 2. kolovoza, u organizaciji Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara i Vijeća romske nacionalne manjine u RH ponovno biti održana komemoracija na romskom groblju u Uštici, mjestu gdje su prema povijesnim spoznajama od 1941. do 1945. na najsvirepiji način likvidirale 16 173 osobe romske nacionalnosti. Na taj dan diljem svijeta se odaje počast ubijenim Romima. Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripena obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoz 1944. godine kad je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz

Genocid je nad tim narodom provođen od strane nacista i njihovih koloboracionista tijekom II. svjetskog rata. Procjene broja pobijenih Roma u izrazito masovnom stradanju kreću se između 500.000 i 1.500.000 poginulih.  Spomenuti nadnevak, prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju genocid nad Romima diljem Europe tijekom Drugog svjetskog rata. Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

ATB

Slične vijesti

Najnovije