Humanitarni koncert s Rončevićem i Belanom

Humanitarni koncert s Rončevićem i Belanom

Sinoć se u Hotelu Kralj Tomislav održao humanitarni koncert u organizaciji Udruge za autizam Sunce na kojem su nastupili glazbenici Hari Rončević i Neno Belan. 

"Naša udruga postoji 17 godina, a 16 godina imamo otvoren odjel za školsku djecu s autizmom koji svake godine pohađa 7-10 djece iz Nove Gradiške i okolice, pa čak iz Novske, Lipika i Pakraca. Mogu s ponosom reći da smo jedini u Slavoniji koji pružamo usluge djeci s autizmom. Prije godinu dana smo otvorili kabinet za senzornu integraciju koji smo s ovogodišnjom humanitarnom priredbom "Tortijada i limunijada" malo proširili. Prihodi od večerašnjeg koncerta su namijenjeni za uređenje sobe za opuštanje. Sve ulaznice smo prodali i vjerujem da ćemo uspjeti riješiti što smo si zacrtali. Naš sljedeći cilj je uređenje senzornog parka, a isto tako i otvorenje stambene zajednice za odrasle osobe s autizmom.", rekla nam je predsjednica udruge Vesna Mijatović. 

Posebna gošća je bila Lidija Penko, predsjednica Udruge za autizam Rijeka i predsjednica Saveza Udruga za autizam Republike Hrvatske, koja je oduševljena radom udruge Sunce jer bez obzira na manju sredinu udruga ostvaruje velike rezultate, a pohvalila je i lokalnu upravu zbog njihove podrške osobama s autizmom. 

Hariju Rončeviću i Neni Belanu su za ovaj koncert plaćeni samo putni troškovi, pa je njihov odaziv na ovaj koncert bio zaista humanitaran.

"Djeca su uvijek nešto na šta sam ja osjetljiv, a valjda i svi drugi ljudi. Ako im se može pomoći, zašto ne, ako ja mogu pomoći svojom pjesmom da se prikupi nekakav prihod, da se njima nešto napravi, kao što se napravilo pošle godino. Malo-pomalo, nek` se skuplja. Nije loše da mi koji možemo nešto utjecat da se nešto pomogne ljudima, da utječemo. Sav novac prikupljen ide u pravom smjeru. Ovaj put sam prihvatio poziv upravo zbog karaktera ove priredbe." kaže Hari Rončević, dugogodišnji prijatelj Udruge za autizam Sunce.

"Uvijek se povodim onom krilaticom: "Dobro je činiti dobro" i "Dobro se vraća dobrim". Kako drugačije se može čovjek osjećati kad pomaže na određen način nego pozitivno i ispunjeno. Nažalost, svijet nije pravedan, ima puno situacija kojih ne bi trebalo, ali moramo prihvatiti činjenice i toj djeci pokušati omogućiti što normalniji život. Nije mi teško pomoći i uvijek se rado odazovem na ovakve koncerte", ističe Neno Belan.  

Prije samog koncerta, okupljenima su se obratili predsjednica udruge Sunce Vesna Mijatović, voditeljica Odjela za djecu s autizmom Melita Dragić, gošća Lidija Penko i gradonačelnik Vinko Grgić.  Glazbenici su svojom svirkom napravili dobru atmosferu, pa se tako publika vrlo brzo aktivirala i zaplesala na plesnom podiju. 

M.P.

 

 

Kolumna