Lopovi konačno osuđeni, SDP šuti... -kolumna Zlate Pazman Petrić

Lopovi konačno osuđeni, SDP šuti... -kolumna Zlate Pazman Petrić

 

Bogu hvala, održana je deseta posljednja, jubilarna sjednica Gradskog vijeća. Završila je onako kako je SVE i počelo, razmetnički, gala ručkom na kojemu se nije pio "mlaki šampanjac". Nedostajao je jedino tamburaški sastav da zasvira "ja sam vazda gazda..."

Dakle bila je to sjednica s uobičajenom procedurom, iz koje je razvidno na koji način je gradom upravljao aktualni gradonačelnik. U svom završnom obraćanju, gradonačelnik nije krio zadovoljstvo svojim postignućima i iznio je mišljenje kako se njemu može vjerovati, a gradski vijećnici su uvjereni kako su "ama" baš sve odradili u interesu građana Nove Gradiške. Nekim našim sugrađanima ipak se čini kako su pojedinci ugrabili nešto više novca pišući "bukvar" i hvalospjeve o aktualnoj vlasti, a ruku na srce, u proteklom radu bilo je dosta nelogičnosti, ali i izgovorenih riječi koje nisu imale nikakvog smisla. No, SDP-ova politika u čijem glavnom odboru je nepravomoćno osuđeni lopov već dugo vodi prema besmislu... Primjerice, ne tako davno, pohodili su nas neki umirovljeni uglednici (s ciframa primanja od kojih boli glava i uši otpadaju), koji generalski stoluju i koji manje-više trguju za svoj račun i račun onih koji ih žele nametnuti građanima kao vrhunske poduzetnike. Javnost ništa ne može umiriti u gradu koji se samo kozmetički dotjeruje, a gradskoj vlasti puna usta gospodarskih poduhvata s nekim likovima koji ne uživaju baš osobiti ugled. Meni se nekako čini da je gospodarstvo u agoniji, da grad i nadalje umire. Postavlja se pitanje nisu li nas prevarili oni za koje smo glasovali, a oni nas izdali?!

Kako se i koliko trošilo i je li sve bilo transparentno, hoće li neki proračunskim novcem financirati svoju izbornu kampanju,...? To možemo samo nagađati. S tuđim k... lako je mlatiti gloginje!

Je li gradonačelnik grada Nove Gradiške zaslužio da mu na svibanjskim izborima građani daju svoje povjerenje odlučit će vremešni starci i starice, jer mladih u gradu gotovo da i nema. Predlažem da sljedeće dječje igralište i skejt park budu otvoreni za nas između pedesete i šezdesete godine starosti, jer djece je sve manje, a mi izgleda imamo dječju pamet. Neki i nadalje inzistiraju na tome da građani na sve gledaju ružičastim naočalama i da o činjenici da su mladi otišli trbuhom za kruhom niti ne govore. Nameću nam svoje mišljenje, u Nadzorne odbore imenuju, zbog političke podobnosti, ljude koji su nepravomoćno osuđeni, a one koji sve to ne podržavaju kažnjavaju.Tako su to SDP-ovci naučili od onih koji su se i drugačije obračunavali sa svojim neistomišljenicima, pa ih je mrak gutao. Jadna nam majka!

Što na sve to reći? Na izbore svakako moramo izaći u što većem broju, jer "velikima" paše da mi lokalne izbore bojkotiramo. Tako je lakše manipulirati masama jadnika i sirotinje.

Najbolji đavolov trik bio je taj što nas je uvjerio da ne postoji, a najbolji trik vlasti u Novoj Gradiški je taj što putem medija pokušavaju uvjeriti građane da živimo dobro. Nekih ljudi i njihovog političkog djelovanja se treba kloniti, tim više jer su nam već poslali poruku tko su, što su i kakvi su.I jasno su nam dali do znanja za što se zalažu.

Naime, imenovanjem u Nadzorni odbor, uz ostale, onih koji su nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu, dali su nam do znanja da podržavaju baš te i takve.Trebaju im zbog izborne političke promidžbe. Sve su proračunali i ukalkulirali, a platit ćemo, kao i uvijek mi "mali". No, manjkavost poštenja za neke sugrađane ima svoju cijenu i preko toga, a i još ponečega, neće prijeći. Otresiti, bahati, arogantni, prepotentni,polupismeni tipovi, koji i šakama nasrću na gradske vijećnike drugih političkih opredjeljenja valjda su alfa i omega SDP-ove politike. Pitam se znaju li u Zagrebu za najnoviju presudu napisanu u ime naroda podebelu poput romana?!

Ipak, središnji problem u cijeloj ovoj priči je i novinarska struka i oni koji misle kako kreiraju javno mijenje. Ne pišu o bolnoj i ružnoj gradskoj svakidašnjici, već drže svijeću bešćutnim kriminalcima. S kim si takav si! O teorijama zavjere i lopovima u žestoko zavađenom gradu ovaj puta neću. Jer oni koji se predstavljaju finima i pristojnima, oni koji pomažu bogatima da se još više obogate, mogu biti to što jesu samo ako im to mi svojim glasom dozvolimo. "Tumor" je to, koji se raširio i pitanje je kakav će biti ishod nakon "operacije". No, vratimo se na koprenom zasijenjenu sjednicu Gradskog vijeća, poslije koje se lijepo jelo i puno pilo, potom i fino podrigivalo,a sve smo to mi platili iz svog džepa. Burno živimo i tješimo se u svom neznanju. Teškim riječnikom rečeno, grad smo u kojemu o nama odlučuje "sbrda- zdola" gradska vlast kako bi samo njima bilo bolje.

Grad smo, u kojemu izgleda, nema više anđela, no ipak valja vjerovati u bolje sutra, bar u ovom uskrsnom vremenu u kojemu svima, od srca, želim puno zdravlja. Jer to je jedino što se novcem ne može kupiti i o tome, hvala Bogu, ne odlučuju SDP-ovi gradski vijećnici, već sasvim netko drugi. A to je već ona duhovna dimenzija, koju, ovi u gradu na vlasti, dokazali su to, ipak ne mogu dokučiti...

 

Zlata Pazman-Petrić

 

Kolumna